Hammasproteesi

Hammasproteesi tulisi tarkastuttaa ja huoltaa vuoden välein, pohjata 2-4 vuoden välein ja uusia 5-10 vuoden välein. Viallinen, epäsopiva ja vanha hammasproteesi saattaa aiheuttaa ikäviä vaurioita suussa, kuten ärsytystä limakalvoilla. Hammasproteeseista huolehtimalla voi ehkäistä suusairauksia ja se on myös keino parantaa jo syntyneitä vaurioita. Hammasproteesin hygienia vaikuttaa myös yleisterveyteen, sekä yleiseen hyvinvointiin.


Hammasproteesin puhdistaminen

Huolellinen suuhygienia ja hammasproteesin puhdistaminen on ehdottoman tärkeää. Proteesi tulee puhdistaa aamuin illoin ja mielellään myös aterioinnin jälkeen. Hammasproteesi pestään haalealla vedellä ja pesuaineena voidaan käyttää nestemäistä astianpesuainetta (esim. Fairy) tai proteesien puhdistukseen tarkoitettuja pesuaineita. Hammastahnaa tulee välttää, koska ne sisältävät hankausaineita.


Suun hygienia

Suu ja mahdolliset jäännöshampaat täytyy puhdistaa huolellisesti. Ikenet ja suulaki täytyy harjata pehmeällä harjalla aamuin illoin. Harjaaminen myös virkistää limakalvoa ja parantaa verenkiertoa.


Hammasproteesi yöllä suussa vai vesilasissa?

Hammasproteesin voi ottaa yöksi pois suusta, sillä tällöin suu ja limakalvot saavat levätä. Jos hammasproteesin käyttö ei tunnu haittaavalta, sitä voi pitää suussa myös yöllä. Hammasproteesia ei kuitenkaan kannata säilyttää vesilasissa, koska tulehdusbakteerit viihtyvät kosteassa. Hammasproteesimateriaali säilyttää parhaiten ominaisuutensa suun ulkopuolella kuivasäilytyksessä.